Zdravému stravovaniu, čínskej dietetike a schopnosti ozdravenia vlastného tela pomocou jedla sa venujem už roky. Prečo si myslím, že ovocné a zeleninové šťavy by nemali patriť do jedálnička len počas detoxikácie a ako ich pripraviť spávne?
Zdravá strava pre mňa znamená prirodzená, jednoduchá. Častokrát z toho, čo záhrada dá. 🙂 Ovocie a zelenina je to najprirodzenejšie, čo môžeme do svojho tela dať. Najmä na jar a počas leta je to priam žiaduce, keďže sa telo surovou stravou schladí. Nie som však frutarián, aby som počas celej sezóny bola spokojná s jabĺčkom na raňajky a mrkvou na obed. Preto do svojho jedálnička zaraďujem smoothies a šťavy aj bežne počas roka, nielen v čase detoxikácie.
Smoothies alebo šťavy? Ktorý spôsob spracovania je lepší?
Viete, aký je v týchto spôsoboch spracovania surovín rozdiel a aké výhody majú?
Šťavy
Odšťavovanie extrahuje vodu a živiny z ovocia a zeleniny a zbaví ich dužiny, teda vlákniny. Bez nej tráviaci systém ľahšie absorbuje živiny. V džúsoch teda prijmeme viac živín, ako pri konzumácii ovocia a zeleniny vcelku. Čerstvé šťavy ocenia tiež tí, ktorí trpia citlivým tráviacim systémom alebo má ich organizmus problém spracovať vlákninu. Absencia vlákniny, naopak, môže u niektorých ľudí vyvolávať pocit hladu.
Smoothies
Na rozdiel od džúsov, smoothies obsahujú aj vlákninu, tá sa v procese mixovania naruší a stáva sa stráviteľnejšia. Vláknina, spomaľuje proces trávenia, čím sa živiny do krvného obehu uvoľňujú rovnomerne a hladina cukru v krvi je ustálená. Okrem toho, že vláknina pomôže so zápchou, znižuje riziko cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení. Vďaka vláknine vás hustá textúra smoothies aj zasýti.
Do smoothie odporúčam pridať aj za hrsť byliniek. Ktoré sú vhodné sa dočítate v mojom článku – Recept na zelené smoothie z byliniek.
Keďže som terapeut čínskej medicíny a prihliadam na jej poznatky, viem, že veľa mixovaných jedál neprináša do tela harmóniu. A tak sa pri pití smoothies držím starého známeho pravidla “všetko s mierou” a preferujem radšej odšťavovanie.
Niektoré odšťavovače môžu ovocie a zeleninu znehodnotiť
Nie je odšťavovač ako odšťavovač. Niektoré odšťavovače sa rýchlo prehrejú, tým pádom ovocie a zelenina v nich oxiduje a šťava stráca nielen na farbe, ale aj na živinách. Prehriatie je zapríčinené vysokou rýchlosťou odstredivého pohybu prístroja, na ktorom sú bežne dostupné odšťavovače založené.
Takéto odšťavovače plody prírody doslova znehodnotia. Ovocie a zelenina sa v nich rozomelie, spojí s kyslíkom a potom odstredí. Zoxidovanú šťavu spoznáte aj podľa toho, že obsahuje až 50% peny. Určite ste už takúto šťavu mali možnosť ochutnať vo “fresh” stánkoch v shopping centrách.
Našťastie, som pred pár rokmi vďaka vtedajšej práci mala možnosť vyskúšať iný typ odšťavovaču – nízkootáčkový, s technológiou pomalého prešovania. Bola som fascinovaná, keď som zistila, že odšťavuje úplne šetrne, bez zmeny teploty.
Odšťavovač som si zadovážila domov, mám ho už vyše desať rokov a poviem vám, je to láska na celý život. Doslova, lebo má doživotnú záruku 😀. Odkedy ho mám, tak viem, že za kvalitu sa naozaj oplatí priplatiť si. Ten môj je zo stránky www.vitarian.sk. Mám odtiaľ tiež mixér na smoothies a sušičku ovocia (využívam ju tiež na sušenie bylín). Všetky prístroje si teraz môžete objednať s 10% zľavou po zadaní kódu Bylinky1.
Zľava sa vzťahuje na všetky prístroje z www.vitarian.sk
Ako správne odšťavovať?
Keďže som odšťavovaniu doslova prepadla a považujem ho za najlepší spôsob zúžitkovania vitamínov a minerálov zo surovej stravy, naučila som sa ako jednotlivé druhy ovocia a zeleniny kombinovať, čo sa s čím hodí, čo mi prinesie aký benefit pre telo.
Základné pravidlo, a to každý, kto absolvoval môj pobyt už pozná, je: Nekombinujte ovocie so zeleninou. Táto informácia niektorých možno prekvapila. Veď jablko a cvikla je overená klasika, ktorou sa nič nepokazí. Možno ste si však neuvedomili, že sa po takejto šťave cítite nafúknutí. Mix ovocia a zeleniny v jednom nápoji často spôsobuje plynatosť. Jedinú výnimku tvorí super univerzálne jablko a mrkva.
Naopak, kombinovanie jednotlivých druhov zeleniny a ovocia do nápoja je žiadúce. Každý druh obsahuje inú kombináciu prospešných látok a spolu tvoria výživovú bombu! Takže – Ovocie s ovocím, zelenina so zeleninou!
Viac o konkrétnych druhoch ovocia a zeleniny spolu s ich účinnými látkami som sa rozpísala v článku – Kombinovať šťavy nie je veda.
Kilogram ovocia a zeleniny denne?
Dospelý človek by mal vraj denne skonzumovať takmer kilogram ovocia a zeleniny. Kedysi sa mi to zdalo nereálne. Dnes viem vďaka kuchynským pomocníkom pripraviť polievky, omáčky, ovocné pyré, zmrzliny a veľa jednoduchých receptov aj z drte, ktorá po odšťavení zostane. Napríklad zeleninové placky, recepty nájdete TU.
Na záver vás vyzývam. Buďte vo svojom stravovaní kreatívni, mixujte, odšťavujte, kreujte. V lete, keď máme plné záhrady úžasných surovín, neuskromnite sa na ich zavarenie a prípravu džemov. Príroda nám dáva svoje dokonalé dary, ktoré nepotrebujú cukor a niekoľko hodinové varenie. Verte mi, postačí vám jeden univerzálny pomocník a pripravíte plnohodnotné jedlá plné vitamínov pre celú rodinu. 🙂