Najmä v zime by sme mali prijímať čo najviac koreňovej zeleniny pripravovanej na pare alebo podusenej na masle. Prehrieva telo, žalúdok a uľahčuje trávenie.
Medzi moje rýchlojedlá, ktorých sa neviem objesť je dusená koreňová zeleninka. Základom je kvalitné korenie, resp. zmes korenia. Ak je zmes korenín dobre zostavená, aj z najobyčajnejšieho jedla vám vie vykúzliť luxusné jedlo 🙂
Ingrediencie:
koreňová zeleninu – mrkvu, zeler, petržlen, prípadne zázvor alebo iné podľa chuti
1 PL Ghi masla (môžete dať aj klasické maslo)
korenie “Slnečný bozk” alebo iné korenie podľa chuti – odporúčam: kari, koriander, muškátový oriešok, garam masala, červená paprika apod.
Postup:
Nakrájame na kolieska zeleninu – mrkvu, zeler, petržlen, prípadne zázvor (ale ten nepoužívame, ak máme zápalové procesy v tele).
Orestujeme zeleninku na Ghi masle (môžete dať aj klasické maslo), zasypeme korením podľa chuti a potreby. Ak je zeleninka suchšia (v zime) po dlhšom skladovaní, môžeme pridať 1/2 dcl vody, dusíme do mäkka, podávame napr. s ryžou.