Vždy mega chutné, vždy inak pripravené, vždy z iných ingrediencií, ale vždy s tabličkou 90% čokolády od Powerlogy 🙂 Lebo sú dni, kedy si to telo jednoducho žiada.
PONDELOK: Ovsená kaša s brusnicami
Ovos je prirodzene bezlepková obilnina a kašu z ovsa si pri nedostatku času môžete urobiť aj z ovsených vločiek čo je popučené ovsené zrno. Chuťovo je veľmi obľúbená, nie príliš výrazná a ľahko kombinovateľná aj s inými surovinami.
Na prípravu kaši na jednu porciu budeme potrebovať väčšiu hrsť ovsených vločiek, ktoré zalejeme asi 3 násobkom ich objemu a varíme cca 15 minút na miernom ohni, kým sa nám nevytvorí kaša. Posypeme strúhaným kokosom a dochutíme naklíčenou pohánkou – rovnako bezlepkovou obilninou, ktorá je v tejto naklíčenej podobe veľmi chutná, chrumkavá a pripomínajúca oriešky. Vyhovuje aj tým, ktorí pohánku príliš nemusia. Na vrch kaše ešte dáme obľúbené ovocie, napríklad čerstvé brusnice .
UTOROK: Ryžová kaša s makom a jablkami
Ryžová kaša s makom a jablkami. Ryža ako obilnina je najuniverzálnejšia obilnina, ktorá sa dá kombinovať nasladko aj naslano. Je vhodná pri diétach a rôznych stravovacích obmedzeniach, ako jedna z prvých potravín po hladovke. Ryžovú kašu si buď zamilujete alebo ju nebudete mať rady. Nič medzi tým 🙂 A nemôžem si pomôcť, ale kombinácia mletého maku a strúhaných jabĺčok so škoricou mi vždy pripomenie maminu štrúdľu 🙂
Na jednu porciu budeme potrebovať: ½ dcl bielej ryže, ktorú uvaríme v cca 4dcl vody do kašovita, kým nie je ryža úplne rozpadnutá a nevznikne z nej redšia kaša, do horúcej pridáme 1 čl obľúbené orechové maslo a 1 tabličku 90% horkej čokolády powerlogy. Tá jej plná chuť je famózna, jemne nahorklá a plná. Kašu nakoniec posypeme kvalitnou mletou škoricou, ktorá nás hlavne v chladnejších dňoch prehreje, Posypeme podľa chuti čerstvo namletým makom a nastrúhanými jabĺčkami. Dobrú chuť 🙂
STREDA: Špaldová kaša s mixom ovocia a semienkami
Špalda výrazne posilňuje našu slezinu, keď máme ťažšie dni, viac zauzlené myšlienky ako by sme chceli. Špalda z pohľadu čínskej medicíny pomáha slezine a teda aj myšlienkam sa upokojiť a sprítomniť.
Pre rýchlejšiu variantu špaldovej kaše môžeme namiesto celého zrna špaldy použiť špaldové vločky. Obyčajne už takúto kašu netreba ničím dosládzať, lebo špaldové zrno je prirodzene sladké. Za hrsť špaldových vločiek uvaríme v 4 násobku vody na miernom ohni kým nám nevznikne kašovitá hmota, trvá to cca 15 minút. Následne do horúcej primiešame mandľové maslo, tabličku 90% horkej čokolády od Powerlogy. Dochutíme semienkami ľanu a lúpanej slnečnice a ľubovoľným ovocím. V mojom prípade čučoriedky, ríbezle a kiwi. Dobrú chuť.
ŠTVRTOK: Slzovková kaša
Slzovka je opäť prirodzene bezlepkové obilnina, ktorá výborne posilňuje slezinu a jej funkcie. Je už na pohľad tvrdá a pripomína vzhľadovo krúpy. Ide o drahšiu surovinu, ale jej vplyv na trávenie je neoceniteľný.
Slzovka sa varí najdlhšie zo všetkých obilnín. Na jej zmäknutie potrebujete cca 45 min. varenie. Za hrsť slzovky zalejeme vodou a varíme na miernom ohni. Objem vody nie je podstatný, nakoľko slzovka sa nikdy neuvarí do stavu kaše a tak po zmäknutí slzovky prebytočnú vodu jednoducho zlejete. Potom ju už len na tanieri popučíme a dochutíme obľúbenými semienkami a ovocím a samozrejme tabličkou 90% čokolády od Powerlogy. Dobrú chuť.
PIATOK: Špaldová kaša s mixom ovocia a semienkami
Ak máte radi mix zŕn alebo vločiek alebo chcete minúť pozostatky rôznych vločiek, tak potom stavte na viaczrnnú kašu. Rada ju varím s domácimi bobulovinami z mrazničky.
Na jej prípravu budeme potrebovať za hrsť rôznych vločiek a dve hrste rôzneho domáceho mrazeného ovocia, ktoré potrebujeme minúť z mrazáku. Varíme všetko spolu v primeranom množstve vody (len jemne zaliata masa) nakoľko ovocie ešte pustí šťavu. Studené ovocie z mrazničky neprospieva nášmu tráveniu a preto by sme si ovocie najmä v zimných mesiacoch a k raňajkám mali prehriať. Postačí pokojne 10 -15 minút, teda kým sa nám z vločiek nevytvorí kaša. Ovocie vtedy nádherne vonia, akoby ste doma práve robili džem a výhodnou je, že takúto zmes si už nemusíte vôbec dosladiť. Na tanieri dochutíme tabličkou 90% čokolády od Powerlogy, kokosom, naklíčenou pohánkou alebo pridáme ešte ďalšie sezónne ovocie.
[…] Vyskúšajte tiež špaldovú, ryžovú a ovsenú kašu. Recepty nájdete tu. […]