Lenka je stálou účastníčkou mojich detoxpobytov, absolvuje vždy minimálne 2 ročne a keď je na detoxe ona, je to záruka toho, že sa bude virtuálne piecť a kváskovať celý týždeň 🙂 Je jednou z tých inšpiratívnych žien, ktoré robia to, čo ich baví. Nadšenie, s akým rozpráva na kurzoch o kváskovaní sa prenesie snáď aj na toho najväčšieho lenivca a odporcu kváskovania. Naše debaty na detoxe sa točia okolo toho, že obe robíme to, čo milujeme, ale ja sa nemusím báť, že z toho priberiem 🙂 A Lenka je tá, ktorá si vďaka láske k chlebu a koláčom, musí dávať na svoju životosprávu pozor. Ako to zvláda a čo jej dávajú detoxikácie si môžete prečítať v rozhovore:
1. Prvýkrát si sa môjho detoxpobytu zúčastnila niekedy v roku 2015. Mala si už predtým s hladovkami nejaké skúsenosti? Ak áno, prečo si sa rozhodla pre zmenu ?
Mala som skúsenosť a to len pozitívnu. Chcela som vyskúšať zmenu – nakoľko som cítila, že detox pobyt môže byť aj iný, nie „masovka“ – kde síce dosiahnete to, prečo to robíte ale potrebovala som to asi komornejšie.
2. Bolo niečo, čoho si sa aj po viacerých skúsenostiach s hladovkou obávala? Naplnil pobyt tvoje očakávania?
Ničoho som sa neobávala, možno občas na začiatku opäť len toho, či a ako to vydržím 🙂 a zaujímavé je, že po príchode tieto obavy sa rozplynú do pár minút a sama sa čudujem, prečo je tak ľahké to tam u Teba vydržať. Je mi jasné, že prostredie, oddych od bežných rutinných činností, rovnako zanietení ľudia -to všetko robí svoje. Pobyt vždy naplní moje očakávania.
3. S akým pocitom z pobytu si odchádzala? Je niečo z pobytu (aktivita, poznatky, detoxikačné aktivity,..), ktoré si si preniesla aj domov do ďalšieho života a ďalej v nich pokračuješ, resp. zmenilo sa po ňom niečo v tvojom živote ?
Ten pocit po je neopísateľný. Ľahkosť tela i hlavy – ja to aspoň tak volám. A tento stav po vydrží človeku tiež nejaký čas, aj keď v bežnom živote sa niekedy stane, že vás to zomelie. Ale je fajn si pripomínať niektoré detox aktivity a snažiť sa ich začleniť do života. Napr. Cvičím čikung aj naďalej. A uvedomujem si, že keď chodievam k tebe opakovane, najlepšie 2x do roka, tak mi sa stále viac a viac vecí utvrdí, zostanú mi tie návyky z detoxu. Napr. Konvička, tú robí aj môj najmenší syn. Alebo tekvicový olej s jódom.
4. Čo by si odkázala ľuďom, ktorí stále váhajú či sa detoxpobytu zúčastniť a hľadajú si výhovorky, prečo by to mali ešte odložiť ? 🙂
Po poslednom detox pobyte som si odniesla akoby najtrvalejšiu zmenu a to, že som vypustila pojedanie, prípadne časté jedenie a prešla som na jedlo 2-3x denne. Darí sa mi takisto držať podetoxovú váhu, prípadne ak aj mierne uletím, vrátim sa potom späť. To sa mi nezvyklo udržať.
Nech neváhajú, keď im niečo hovorí, že to majú skúsiť, tak ich to má asi niečo naučiť. Je to o prekonaní samého seba, ten pocit je potom naozaj úžasný. Jednak budú mať prečistenú hlavu, spoznajú nových ľudí, dozvedia sa od Teba kopec nových zaujímavých informácií týkajúce sa zdravia, zdravej stravy a v neposlednom rade odľahčia tráveniu a stratia zopár kíl. To ich môže super naštartovať k pozitívnym zmenám v živote, či v ďalšom chudnutí alebo aj vo vzťahoch, v práci… naozaj, mám to vyskúšané, po takomto pobyte mám omnoho pozitívnejšie myslenie ako inokedy.
5. Počas tvojho detoxpobytu som mala možnosť nielen ja ale všetci detoxikujúci spoznať tvoju krásnu prácu. Môžeš nám predstaviť čomu všetkému sa venuješ a čím vlastne žiješ?
Primárne robím kurzy kváskovania, píšem knihy, blogujem o pečení. Milujem totiž sladké 🙂 a chleba s maslom! Tak vznikol aj nápad na poslednom detoxpobyte spraviť si vlastné tričká, kde jeden z nápisov je „Milujem chleba s maslom.“ 🙂
6. Na pobytoch, na ktorých si prítomná je napriek hladovke nosná téma chlieb a pečenie 🙂 Je až neuveriteľné ako ľudí téma kváskovania fascinuje. Čomu to pripisuješ?
Myslím, že je za tým tá práca s rukami, tá krásna vôňa po upečení a najmä veľký trend v návrate k tomu, čo robili naši predkovia. A tiež najmä otázka zdravia, dnes ľudia majú kopec intolerancií, napr. Aj na droždie a keďže zloženie kupovaných chlebov je také aké je, tak si mnohí túžia upiecť doma svoj vlastný chlieb.
7. Z tvojho blogu, článkov a knihy je zrejmé že kváskovaním a pečením doslova žiješ. Ako to vlastne celé začalo a čo z tvojho širokého pracovného záberu máš úplne najradšej ?
Začalo to z lásky k pečeniu. A z toho, že veľmi rada rozdávam moje výtvory. A takto som raz dobehla celá „upachtená“ na hodinu pilatesu aj so vzorkami chlebíkov. Opäť raz som meškala 🙂 a keď ostatní videli tie dobroty, tak ma žiadali, aby som aj im upiekla. A ja pod tým časovým tlakom som im povedala, že už naozaj nestíham, malý má len 2 roky a že ja ich to rada naučím. 🙂 a oni že ok. A tak sa sformovala moja prvá skupina 5 osôb a dokonca to bol kurz bezlepkového kváskovania.
Najradšej mám osobný kontakt s mojimi sledovateľmi – na kurzoch kváskovania. Vždy si počas rozprávania uvedomím, ako to milujem. A najmä ten pocit, keď mojim kurzom aj niekomu pomôžete, teda hlavne v prípade bezlepkových kurzov.
8. Čoho sa ľudia pri kváskovaní najviac boja a čím by si ich mohla presvedčiť, že kváskovanie nie je žiadna veda?
Boja sa najmä časovej náročnosti. Pritom to často len tak vyzerá. Ja sa preto snažím na mojich kurzoch čo najviac to vysvetliť tak, že sa to dá zladiť s rodinou či prácou – vďaka kvasinkám a baktériam, čo pracujú za nás, kým my spíme alebo pracujeme a chladničkovému kysnutiu. 🙂
Na prvé počutie to vyzerá náročne, je dôležité pochopiť princíp a potom si to prispôsobiť svojmu životnému štýlu. Nemusíme piecť 5x do týždňa, aj chlebík cez víkend poteší.
Ak vás zaujala Lenka a jej projekt, navštívte jej stránku a sociálne siete:
www.zdravepecenie.sk
www.facebook.com/ZdravePecenie
www.instagram.com/zdravepecenie
www.youtube.com/zdravepecenie
Lenka tiež prezradila aj výborný recept na makovú roládu s citrónovou plnkou, ktorú nájdete na blogu tu: www.detoxpobyt.sk/najnovsie-clanky/makova-rolada-s-citronovou-plnkou/