V rámci školy štúdia klasickej čínskej medicíny mám veľmi rada čajové rituály, pri ktorých popíjame vzácny zelený čaj priamo z Číny, diskutujeme, počúvame príbehy nášho učiteľa z jeho štúdia a života v Číne a popritom sa dozvieme aj vždy niečo zaujímavé. Počas niektorého z víkendových rozhovorov nám učiteľ Petr Bíly dal tip na tento vývar, ktorý dokáže človeka VŽDY postaviť na nohy. Je to na prvé počutie tá najčudnejšia zmes všetkého čo doma nájdete aj nenájdete, ale až keď som si ho robila tak som okolo neho 3 hodiny chodila, voňala a utierala si sliny 🙂 Musíte vyskúšať 🙂
Ingrediencie:
koreňová zelenina – mrkva, petržlen, kaleráb, zeler
paprika
chilli paprička
cibuľa v šupke
vňať z zeleru, petržlenu a ligurčeku
bylinky – rozmarín, pažitka, šalvia, bazalka
morské riasy kelp alebo aj iné druhy morských rias
hríby shitake
sušené goji a šípky
čierny sezam
slzovka – vynikajúca bezlepková obilnina nahradzajúca cestoviny
himalájska soľ
zmes farebných korení
červené víno
červené víno
Postup:
Zeleninu očistite a nechajte v celku. Recept je na vegetariánsky vývar, ak nie ste vegetarián, odporúčame pridať ešte hovädzie kosti.
Všetky ingredientcie z receptu spolu varte aspoň 3 hodiny a pripravte si servítky na utieranie slín 🙂 Ak je koreňová zelenina mäkká a polievka má krásnu farbu, dolejeme do nej pred odstavením cca 3 dcl červeného vína na 3 l polievky.
Pred servírovaním odporúčame do taniera dať ešte 1 čl miso pasty, ktorá jej dodá špecifickú chuť.
Silu tejto polievky budete cítiť až v kostiach, verte nám. Odporúčame ju konzumovať aj v prípade každej choroby 🙂
Všetky ingrediencie nájdete v mojom obchodíku na www.dobromysel.sk 🙂